Koninklijk bezoek

Bezoek Caribisch deel Koninkrijk – programma

Nieuwsbericht | 12-01-2023 |

Zijne Majesteit de Koning, Hare Majesteit Koningin Máxima en Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje brengen van vrijdag 27 januari tot en met donderdag 9 februari 2023 een bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. Zij zullen achtereenvolgens Bonaire, Aruba en Curaçao bezoeken. Daarna reizen zij door naar Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Het bezoek staat in het teken van de kennismaking van de Prinses van Oranje met het Caribisch deel van het Koninkrijk. De eilanden hebben een programma samengesteld waarbij cultuur, natuur, koloniaal verleden, defensie-inzet, sport en ontmoetingen met inwoners centraal staan.
Het Koninklijk gezelschap wordt begeleid door staatssecretaris Van Huffelen van Koninkrijksrelaties en Digitalisering.

Woensdag 8 februari 2023

Op Sint Eustatius wordt het Koninklijk gezelschap ontvangen door regeringscommissaris Alida Francis en spreken zij met autoriteiten. Tijdens een wandeling door de historische kern van Oranjestad ontmoeten zij diverse Statianen die vertellen over hun leven op het eiland. Ook wordt tijdens deze wandeling stilgestaan bij het slavernijverleden. Vervolgens sluiten het Koninklijk Paar en de Prinses van Oranje aan bij een debat met jongeren waarin wordt ingegaan op de toekomst van jongeren op het eiland. 

Na een lunch met diverse inwoners van Sint Eustatius bezoeken de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje Zeelandia Beach waar zij uitleg krijgen over natuurbeheer op het eiland en over de jaarlijkse Beach Clean Up van Statia-doet. Vervolgens bezoekt het gezelschap een gemeenschapstuin waar zij in gesprek gaan met agrariërs over de voedselvoorziening op Sint Eustatius. Doordat veel voedsel wordt geïmporteerd zijn de prijzen hoog en is er een tekort aan verse producten op het eiland. Aansluitend neemt het gezelschap deel aan een basketbaltraining met scholieren. Het bezoek aan Sint Eustatius wordt afgesloten met een manifestatie in Fort Oranje die in het teken staat van cultureel erfgoed van Sint Eustatius.

cc Bron Koninklijkhuis.nl : Bezoek Caribisch deel Koninkrijk – programma

Meer informatie over de ontwikkelingen op Sint Eustatius

Contact


    Laat zien dat je geen robot bent door de volgende afbeelding te kiezen Ster.